De 15 ani impreuna!

Glutenul - TOP motive pentru care NU oricine trebuie sa aiba o alimentatie fara gluten!
0 Comentarii

Glutenul - TOP motive pentru care NU oricine trebuie sa aiba o alimentatie fara gluten!

Publicat 2019-09-30 | 16:26:13

1. Ce presupune alimentatia fara gluten - Opinii generale

2. Pareri Pro si Contra asupra unei diete fara gluten

3. Efecte ale unei alimentatii fara gluten

4. Alimente fara gluten - Lista de produse cu si fara gluten

5. Dieta fara gluten - Recomandari pentru masa

  • Mic dejun fara gluten

  • Pranz fara gluten

  • Cina fara gluten

  • Gustari fara gluten

6. Importanta consultarii unui specialist pentru o dieta fara gluten

7. Lista despre alimente fara gluten - TOP 7 Intrebari si Raspunsuri

  • Ce este glutenul?

  • In ce se gaseste glutenul?

  • De ce se tine o dieta fara gluten?

  • Este benefica alimentatia fara gluten?

  • Exista riscuri ale unei diete fara gluten?

  • Pentru ce boli trebuie tinuta o dieta fara gluten?

  • Se poate slabi cu o dieta fara gluten?


Vrei sa faci cele mai bune alegeri pentru corpul tau si te gandesti ca o dieta fara gluten este un pas benefic tie? Citeste acest articol si invata ce este glutenul, care este importanta sa si daca sau de ce ar trebui sa optezi si tu pentru o astfel de alimentatie. Informeaza-te corespunzator inainte de a lua o decizie care iti poate afecta corpul si sanatatea, consultand un medic specialist pentru o parere avizata cu privire la o astfel de schimbare!

1. Ce presupune alimentatia fara gluten - Opinii generale

Dieta fara gluten presupune excluderea acestui component din alimentatia de zi cu zi. El este o proteina formata din glutenina si giladina, gasindu-se in majoritatea tipurilor de cereale. Mancarea fara gluten este un subiect controversat deoarece exista foarte multe persoane care considera ca el trebuie sa fie scos din alimentatie pentru a se preveni aparitia bolilor cardiace, in timp ce alte pareri sustin ca aceasta proteina ajuta corpul si este esentiala pentru buna functionare a organismului.

2. Pareri Pro si Contra asupra unei diete fara gluten

Parerile asupra mancarurilor si alimentelor fara gluten sunt destul de impartite pentru ca multe persoane aleg acest tip de dieta fara a fi nevoie de ea. Pentru o persoana sanatoasa, ori care nu sufera de boala celiaca, de alergie sau intoleranta la gluten, exista anumite repercusiuni cu privire la excluderea acestui mixt de proteine:

  • Pro - Dieta fara gluten

    • Ajuta la ameliorarea mai multor simptome digestive.

    • Contribuie la retragerea inflamatiilor.

    • Modalitatile alternative de compensare a glutenului pot aduce un plus de energie.

  • Contra - Dieta fara gluten

    • Corpul este predispus la afectiuni pe baza intoxicarii cu metale grele.

    • Poate sa apara un deficit digestiv si un dezechilibru gastro-intestinal.

    • Corpul poate sa fie traumatizat de un deficit nutritional major.

    • Prin lipsa de gluten se implica un consum (foarte) mare de alimente procesate mai mult.

Daca vrei sa ii oferi organismului tau toti factorii de care are nevoie pentru a fi sanatos si a functiona la capacitate maxima, fara a-l supune unui efort suplimentar care sa ii dauneze atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, incearca sa mananci sanatos, sa eviti excesele si sa faci sport, optand pentru un stil de viata cat mai benefic nevoilor corpului tau. Daca trebuie sa renunti la gluten, alege produse de calitate care sa compenseze lipsa lui, concentrandu-te pe alimente fara gluten de top! 

 

3. Efecte ale unei alimentatii fara gluten

In functie de metabolismul si caracteristicile pe care fiecare organism le are, unele persoane pot suferi de intoleranta acestui grup de proteine care se inglobeaza sub termenul general de - “gluten”. In acest caz, lor le este recomandat un anumit regim alimentar fara gluten. In afara de aceste cazuri destul de rare (in Europa, procentul este de aproximativ 1% din populatie), NU se recomanda ca glutenul sa fie scos din alimentatie. 

Odata ce acest compus este eliminat din alimentatia zilnica, organismul nu mai primeste aportul necesar de proteine si poate dezvolta afectiuni predominant cardiace. Asemenea oricaror recomandari medicale este indicat sa nu se faca abuz si sa se consume intr-o forma cat mai neprocesata.

Persoanele al caror organism nu tolereaza glutenul sub nicio forma sufera de boala celiaca si lor le este prescrisa de catre medic o alimentatie fara gluten, speciala, prin care ei sa poata compensa lipsa substantelor vitale care le lipsesc din cauza excluderii cerealelor.

Exista posibilitatea ca anumite persoane care nu consulta un cadru medical avizat sa creada ca au probleme cu stomacul, ca sufera de o afectiune a intestinului iritabil, considerand dupa propria expertiza ca este cazul sa aiba o alimentatie fara gluten. Daca nu exista un doctor care sa confirme acest lucru in urma unui consult si a unor analize amanuntite de investigatie este posibil sa iti privezi corpul de substante care l-ar ajuta sa fie sanatos, devenind predispus la dezvoltarea a numeroase boli.

Orice persoana, datorita mediului inconjurator si a stilului de viata, acumuleaza in corp diverse toxine si metale grele care sunt mentinute in cantitati cat mai mici prin lupta pe care corpul, in mod sistemul imunitar, o duce cu aceste elemente nocive. Eliminarea glutenului atunci cand corpul nu respinge tipurile de proteine aferente este o greseala pentru ca poate conduce la cresterea nivelului de metale.

Nu este indicat sa fie consumate de catre copii alimente fara gluten, deoarece ei sunt intr-o continua dezvoltare si au nevoie de cat mai multe substante nutritive. Daca ei nu prezinta simptome de intoleranta la gluten sau de boala celiaca, acest mixt de proteine nu trebuie sa le fie exclus din regimul alimentar de zi cu zi.

4. Alimente fara gluten - Lista de produse cu si fara gluten

Exista anumite alimente care contin o cantitate mare de gluten, majoritatea acestora fiind ingrediente, nu preparate finite. Printre ele se numara:

  • Taratele de grau

  • Faina

  • Grisul

  • Ovazul

  • Maltul

  • Orzul

  • Secara

  • Cafeaua instant

  • Drojdia de bere

Exista cateva exceptii, precum faina fara gluten, ca cea facuta din: 

  • Orez alb

  • Migdale

  • Hrisca

  • Seminte

    • In

    • Dovleac

    • Quinoa

    • Mei

  • Nuca de cocos

  • Naut

  • Soia

  • Amaranth

Lista alimentelor care contin gluten este foarte lunga, ea fiind completata de produse neasteptate, precum:

  • Pesmetul

  • Bomboanele din comert

  • Conservele de carne

  • Cuburile din legume pentru supe

  • Cremvurstii

Printre cele mai des recomandate alimente fara gluten pe care le recomanda specialistii se numara:

  • Ouale

  • Lactatele naturale, care nu contin aditivi

  • Carnea neprocesata (ex.: pui, peste, porc, vita etc.)

  • Fructele 

  • Legumele

  • Semintele 

    • Mei

    • Quinoa

  • Orezul

  • Porumbul

  • Cartofii

  • Nucile

  • Uleiurile vegetale

  • Mierea

Prin prepararea lor in diferite retete se poate adauga gluten, asa ca, trebuie acordata o atentie mare oricarui ingredient folosit. Exista foarte multe retete fara gluten care se prepara simplu si rapid. Totodata, conform legii, orice produs  achizitionat din sfera alimenatara trebuie sa aiba mentionat pe eticheta daca are sau nu, gluten.

5. Dieta fara gluten - Recomandari pentru masa

Persoanele care au nevoie de o alimentatie fara gluten nu sunt predispuse unui regim crunt, care sa nu le aduca nicio placere gastronomica. Iata cateva recomandari de bunatati fara gluten pentru fiecare masa principala, dar si pentru gustarile pe care le poti lua intre acestea.

  •  

    Mic dejun fara gluten

    • Un bol de fructe uscate cu nuci peste un terci de ovaz asezonat, optional, cu scortisoara

    • Cateva felii sau gramajoare de branza slaba, legume (ex.: ciuperci, ceapa, ardei gras) si o omleta simpla (maxim 2 oua)

    • Fructe de padure (proaspete, neinghetate) si paine (prajita usor / neprajita) de casa sau cumparata (fara gluten), optional se poate intinde pe felii unt de arahide / cocos etc

    • Lapte cu cereale fara gluten si un fruct crud, la alegere

    • Smoothie (preparat in casa, de preferat) din iaurt fara gluten / lapte slab in grasime si fructe (congelate / proaspete)

  • Pranz fara gluten

    • Salata

      • Ton, legume crude tocate (morcov, telina) si salata verde

      • Avocado, quinoa, fasole, rosii, coriandru (frunze / praf) si curcan (de preferat la cuptor) - asezonarea se poate face  cu suc de lamaie proaspat stors, ulei de masline si, optional, sos de salsa

      • Branza, ceapa rosie sau alba, rosii uscate, salata verde, bucati de carne de curcan (la cuptor) - asezonarea se poate face cu un dressing din otet de vin rosu si ulei de masline

    • Quesadillia de casa, cu branza, fasole si carne de pui

  • Cina fara gluten

    • Legume sotate, tofu si taietei de orez

    • Orez salbatic, salata de legume fierte sau crude si somon la gratar / cuptor

    • Piept de pui la gratar / cuptor, porumb, broccoli - asezonarea se poate face si cu lamaie / lime

    • Muschi de vita, fasole, salata verde, rosii si branza in tortilla

    • Piept de pui cu chilli facut din legume

    • Creveti cu legume la gratar (ceapa, ardei gras), porumb si salata de fasole

    • Pui la gratar / cuptor, morcovi, salata de spanac, rosii, fasole, branza (Cheddar) - asezonarea se poate face cu un dressing din otet balsamic si ulei de masline


  • Gustari fara gluten

    • Fructe uscate cu amestec de alune (atentie la gramaj)

    • Fructe proaspete, de exemplu:

      • Grepfruit

      • Nectarine

      • Clementine

      • Banane

      • Mere

      • Pere

      • Pepene rosu / galben

    • Felii de fructe (banane / mere) cu unt fara gluten din migdale sau arahide

    • Floricele din boabe de porumb

    • Legume proaspete, crude sau fierte, cu sosuri light:

      • Telina

      • Rosii

      • Morcovi

      • Broccoli

    • Oua fierte cu legume

    • Covrigi fara gluten cu pasta de hummus

    • Biscuiti fara gluten 

    • Dulciuri facute in casa

 

6. Importanta consultarii unui specialist pentru o dieta fara gluten

Eliminarea glutenului din alimentatie nu este benefica pentru organism decat daca el o respinge, aspect maifestat prin alergii sau simptome ale intolerantei. In caz contrar, glutenul este o mix de proteine de care corpul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Pentru a stabili daca trebuie sa respecti o dieta fara gluten, consulta un medic specialist. El va pune un diagnostic, daca este cazul, in urma unor analize si investigatii amanuntite.

7. Lista despre alimente fara gluten - TOP 7 Intrebari si Raspunsuri

Desi alimenatatia fara gluten este un subiect foarte discutat de cativa ani, exista in continuare numeroase intrebari cu privire la o dieta de acest fel. Citeste in continuare care sunt cele mai des puse inrebari cu privire la acest topic.

  • Ce este glutenul?

Glutenul este o combinatie de proteine care se gaseste in numeroase cereale, avand asadar, origine vegetala. El este benefic pentru corp si nu trebuie exclus din alimentatia de zi cu zi decat daca nu este acceptat de organism.

  • In ce se gaseste glutenul?

Glutenul se gaseste in numeroase cereale, precum: orzul, alacul, graul si secara, fara a se uita hibrizii formati din acestea. Cu toate acestea, exista anumite produse care contin urme de gluten, acest lucru fiind specificat pe eticheta de pe ambalaj.

  • De ce se tine o dieta fara gluten?

De cele mai multe ori, este adoptata o dieta fara gluten chiar si atunci cand ea nu este necesara. Motivele sunt destul de multe si implica factori sociali pentru raspandirea acestui fapt, pe care multi il numesc “moda” / “trend” sau “moft”. Este un aspect foarte important de retinut ca alimentele fara gluten trebuie sa fie consumate doar de catre persoanele care din punct de vedere medical sunt obligate sa faca acest lucru.

  • Este benefica alimentatia fara gluten?

Un regim alimentar fara gluten este ideal, este recomandat doar anumitor persoane, care sufera de boala celiaca, care au intoleranta sau alergie la compusii din gluten. In caz contrar, daca eliminarea glutenului nu este o cerinta din partea corpului, nu este benefic pentru organism sa se scoata.

  • Exista riscuri ale unei diete fara gluten?

Da, pentru persoanele al caror organism nu respinge compusii din gluten, exista foarte multe riscuri ce pot aparea. In majoritatea cazurilor este vorba de boli cardiace si afectiuni cronice care se dezvolta datorita cresterii nivelului de metale grele din sange.

  • Pentru ce boli trebuie tinuta o dieta fara gluten?

Evitarea glutenului trebuie sa fie recomandata de catre un medic. Ea este deseori solutia pentru:

  • Boala celiaca

  • Intoleranta la gluten

  • Alergia la gluten

  • Sensibilitatea la gluten

  • Anumite boli intestinale

NU trebuie ca acest mixt de proteine sa fie scos din alimentatie decat daca este imperios pentru sanatatea organismului. In cazul persoanelor ce NU pot manca alimente si mancaruri cu gluten, atentia catre orice produs care poate contine urme ale acestui compus trebuie sa fie foarte mare. 

  • Se poate slabi cu o dieta fara gluten?

Da, odata cu adoptarea unei diete fara gluten se poate scapa de cateva kilograme nedorite. Cu toate acestea, scoaterea acestui mix de proteine nu este ideal, deoarece el poate duce la un dezechilibru alimentar care are repercusiuni asupra intregului organism.


Ai grija de corpul tau prin a avea un stil de viata sanatos, incercand pe cat de mult posibil sa ii aduci cand trebuie aportul de nutrienti, vitamine si energie pe care il necesita. Pentru cele mai bune produse fara gluten din Romania, viziteaza site-ul Prova.ro si da simplu si rapid o comanda online a celor mai delicioase bunataturi!


Sursa foto:

  • ShutterStock.com

Surse informationale:

  • Consumerreports.org 

  • Independent.co.uk 

  • Medscape.com 

Foloseste MAJUSCULE
Oanta Ovidiu2019-09-30

f. util. Mulțumim