LIVRARE GRATUITA peste 150lei

0 Comentarii

Tratamente si remedii naturale pentru cuperoza

Ce este cuperoza?

Cuperoza (sau acneea rozacee, rosacea) denumita popular roseata obrajilor este o boala inflamatorie a pielii ce se caracterizeaza printr-o inrosire intermitenta a pielii, datorata unor pusee congestive, care duc la aparitia unor bubite rosii, dure sau granuloase si  la vinisoare rosii vizibile.

Localizarile cele mai frecvente ale cuperozei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma unei rosete, initial legata de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie, consum de alcool, care este temporara si poate disparea in timp dupa incetarea factorului cauzator. Ulterior roseata se combina cu dilatatii ale vaselor din piele ce apar sub forma de linii rosii (vinisoare) care dispar la aplicarea de presiune pe obraz, nas, barbie.

Dupa o perioada de timp se adauga cosurile, elementele papuloase, care se pot infecta, transformandu-se in pustule. In timp, netratata, boala se agraveaza, roseata devine permaneta, dilatarile vaselor dau aspect dizgratios tegumentului, cosurile (pustulele) se hipertrofiaza, devin mai mari, iar la nivelul nasului, mai ales la barbati, poate apare o ingrosare a pielii, cu hipertrofia glandelor sebacee pe un fond rosu-violaceu.

Spre deosebire de cea juvenila, acneea rozacee specifica varstei mature poate lasa urme de nesters pe ten, pielea fiind mai putin capabila sa se regenereze si mai afectata de degradare. Trebuie sa va asigurati deci ca preveniti efectele cuperozei si eventuala cronicizare a acesteia altfel decat ascunzand-o pur si simplu sub machiaj.

Cauzele cuperozei

Pana acum, motivul exact al procesului inflamator n-a putut fi stabilit. In schimb, se constata ca el afecteaza azi tot mai multe femei.

Predispozitia la cuperoza este frecvent ereditara. Au o predispozitie mai mare pentru aceasta afectiune persoanele blonde, cu tenul deschis la culoare, cei care au o viata sedentara, precum si femeile aflate la menopauza. Ea atinge mai ales femeile intre 40 si 50 de ani, inainte sau dupa instalarea menopauzei si apare mai ales pe tenurile uscate sau seboreice.

Intre posibilele cauze au fost identificate dilatarea exagerata a vaselor din piele, tulburari endocrine (apare des la menopauza), diferite afectiuni gastrointestinale precum gastrite, colon iritabil, tulburari de tranzit, avitaminoze si unele infectii.

Alte cauze interne care pot declansa afectiunea sunt o alimentatie gresita, de bauturi sau alimente fierbinti, de consumul de produse foarte condimentate, tutunul, alcoolul, unele medicamente.

Dar sunt si numeroase cauze externe care pot provoca iritatia: poluarea, abuzul de soare, conditiile climaterice de peste iarna, produse cosmetice cu ingrediente chimice agresive.

Nu in ultimul rand,  stresul vietii moderne, cu bagajul ei  griji, spaime si insomnii, e unul din cei mai importanti factori de declansare a bolii. Orice perturbare a sistemului nervos bulverseaza organismul si se repercuteaza intr-un fel sau altul la nivelul epidermei.

Prevenirea, mai importanta decat tratamentul

Profilaxia consta intr-o igiena de viata corecta. Este necesar sa evitati schimbarile bruste de temperatura, expunerea prelungita la soare in orele nerecomandate, sa faceti in mod regulat exercitii fizice care amelioreaza circulatie.

In ceea ce priveste alimentatia, fructele si legumele proaspete sunt de preferat consumului de carne. Sunt recomandate in special uleiurile presate la rece bogate in omega 3 si omega 6, dar si cure ritmice de curatire a sangelui cu ajutorul ceaiurilor din plante (urzici, musetel, salvie, cicoare etc.). De asemenea, aportul zilnic de lichide (apa) trebuie sa fie corespunzator nevoilor organismului (1-2 l).

Trebui evitate mesele condimentate, grasimile, prajeala, bauturile alcoolice puternice, bauturile prea calde, precum si consumul de excitanti, cum ar fi cafeaua si ceaiul, care dilateaza de vasele.

Sfaturi pentru ingrijirea pielii

  • folositi sapunuri si produse cosmetice de calitate (neiritante) – produse cosmetice naturale sau bio fara alergeni sau iritanti
  • nu folositi produse cosmetice prea grase sau prea uscate fata de natura tenului vostru
  • nu folositi produse cosmetice cu termenul de garantie depasit
  • sunt recomandate cremele din plante specifice pentru dilatarea vasculara: sulfina, hamamelis, castana de India.

Mai jos gasiti o lista cu produsele naturale eficiente in combaterea sau diminuarea aspectului cuperozic:

  • pentru tratarea formelor incipiente recomand crema C3 de la Bioearth, cu o formula naturala fara parabeni, parafina, PEG, parfum, coloranti. Crema pentru tratamentul cuperozei contine principii active cu actiune calmanta, care hranesc si stabilizeaza pielea sensibila, care se inroseste usor si care prezinta cuperoza (rosacea). Are ca principii active: aloe vera organica, extract lamaie verde, extract musetel, imortele, ulei samburi de struguri, ulei jojoba si poate fi achizitionata de la www.prova.ro

Retete naturiste pentru combaterea cuperozei

  • banane, miere si flori de tei: zdrobiti o bucata de banana coapta, amestecati-o cu o lingurita de untdelemn de masline si cu o jumatate de lingurita de miere cristalizata. Intindeti crema obtinuta pe zonele atinse de cuperoza si lasati sa actioneze un sfert de ora. Clatiti-va cu apa calduta si uscati-va fara a va freca. Dimineata si seara, tamponati-va obrazul cu infuzie de tei (o lingurita la o cana de apa). Metoda trebuie repetata pana la vindecare.
  • comprese cu musetel: luati 3-4 linguri pline cu varf de flori de musetel (daca sunt proaspete – 5 sau 6), opariti-le cu un litru de apa clocotita si lasati-le sa se infuzeze 10 minute, intr-un vas cu capac. Inmuiati tampoane de vata si puneti-le pe zonele afectate ale fetei. Acoperiti-le cu folii mici, de plastic. Lasati sa actioneze 15 minute. Procedeul trebuie repetat de 2-3 ori pe zi.

Tratamentul medicamentos

Este recomandat sa consultati un medic dermatolog la aparitia primelor semne de cuperoza pentru a-i opri evolutia, a preveni recidivele si a impiedica posibilitatea ca ea sa devina rebela. Dupa caz, medicul poate prescrie tratament medicamentos sau aplicatii locale de creme antibacteriene si anti-inflamatoare.

Cuperoza in stadiu avansat poate fi tratata cu laser sau electrocoagulare la clinici specializate.

Surse: formula-as.ro, gradina-online.ro, medicina-naturista.ro, garbo.ro

-20%
(4)
0

DELISTAT NV Crema C3 pentru piele fragila si cuperoza cu imortele...

Pret
69.59 Lei
86.99 Lei
Stoc 0
(0)
0

Apa florala de lavanda, 125 ml - Akoma Skincare

Pret
32.09 Lei
Stoc 0
(0)
0

Ulei de galbenele, 30ml - Akoma Skincare

Pret
27.75 Lei
Stoc 0
(1)
0

Ulei de orez, 100 ml - Akoma Skincare

Pret
26.22 Lei
Stoc 0
(1)
0

INLOCUIT Ulei de in presat la rece, certificat organic, 60 ml...

Pret
24.73 Lei
Stoc 0
(0)
0

Ulei de galbenele, macerat 50 ml - Ancient Wisdom

Pret
30.80 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Romanii ocupa ultimele locuri in topurile care masoara nivelul de curatare a dintilor. Desi se constata de la un an la altul mici schimbari, progresele…
0
0
Fiind delicata, pielea din zona intima necesita ingrijire speciala. Din cauza factorilor precum transpiratia, epilarea si secretiile specifice, igiena…
0
0
Cresterea imunitatii pe timpul iernii trebuie sa reprezinte una dintre activitatile de baza ale persoanelor care isi doresc sa se pazeasca de raceli,…
0
0
Ce este cortizonul? La origine, cortizonul nu este un medicament, ci chiar un hormon natural, produs de catre glandele suprarenale, fiind esential pentru…
Foloseste MAJUSCULE