LIVRARE GRATUITA peste 150lei

0 Comentarii

Cortizonul sau remediile naturale?

Ce este cortizonul?

La origine, cortizonul nu este un medicament, ci chiar un hormon natural, produs de catre glandele suprarenale, fiind esential pentru functionarea normala a corpului, mai ales cand suntem supusi stresului fizic sau psihic -  rolul sau e de a limita procesele inflamatorii, de a regla diviziunea celulara, de a stopa procesele degenerative si proliferarea formatiunilor tumorale.

Rolul cortizonului in organism:

 

Cortizonul indeplineste citeva functii importante:

* Ajuta organismului sa suporte mai usor stresul fizic si mental

* Micsoreaza nivelul inflamatiei in organism

Absenta secretiei de cortizon este cunoscuta ca boala lui Addison, care este fatala in lipsa tratamentului.

Multivalenta efectelor lui au facut ca in urma cu cateva decenii, medicii sa-si puna problema de-a introduce in organism cantitati suplimentare de cortizon, pentru a lupta impotriva diferitelor boli. Asa au aparut injectiile cu cortizon, apoi tabletele, cremele, spray-urile nazale, supozitoarele cu cortizon: remedii cu uz intern sau extern, pentru o gama foarte larga de afectiuni. In prezent, cortizonul este rareori folosit singur, avand o actiune ce astazi e considerata de durata scurta si cu eficienta relativ redusa. In schimb, au fost creati derivati semi-artificiali ai cortizonului, care au efecte mult mai puternice si - zic cei care ii produc - efecte secundare mai putine.

In sine, corticoizii nu pot vindeca o boala, in schimb, sunt foarte intens folositi pentru eliminarea simptomelor in afectiuni din cele mai diverse: alergie, astm, lupus eritematos, reumatism cronic, reumatism degenerativ, dermatite atopice, leucemie, inflamatii diverse. De asemenea, sunt folositi in boala canceroasa, pentru a incetini evolutia tumorilor.

De ce trebuie evitat?

Reactiile adverse la cortizon si la derivatii sai sunt atat de puternice, incat multi medici isi pun pe buna dreptate problema daca bolile produse de administrarea indelungata a corticoizilor nu sunt mai grave decat cele tratate initial cu ajutorul lor : scaderea imunitatii, osteoporoza, retinerea de apa in tesuturi, boli cardio vasculare, ulcer gastro duodenal, fragilitate vasculara, boli infectioase, hipertensiune arteriala, nivel crescut de colesterol, depresie, anxietate, insomnie etc.

Capacitatea de autoaparare a organismului nu e stimulata de cortizon, ci dimpotriva, mai curand slabita. Pe de alta parte, acest efect este salutar in bolile autoimune, unde sistemul imunitar lupta cu propriul organism (de pilda in reumatism sau in scleroza multipla).

Scaderea imunitatii este poate cea mai grava problema care apare la persoanele care iau vreme indelungata corticoizi. Ea duce la o sensibilitate crescuta la infectii, astfel incat in cazul unor boli infectioase banale, apar complicatii mult mai grave decat in mod normal.

Cele mai multe probleme apar in urma folosirii indelungate si in special prin utilizarea formelor puternice de corticoizi.

Corticosteroizii au un potential de actiune care variaza de la slab la puternic. Aceasta gama ofera medicului posibilitatea de a alege preparatul potrivit in dependenta de gradul de seriozitate a problemei, starea si tipul pacientului. Scopul principal este de a alege corticosteroidul adecvat, cu o eficienta inalta si cu minim de efecte adverse.

Pana la doua treimi dintre pacienti se tem ca unguentele cu cortizon ar putea duce la o subtiere a pielii.

Se spune ca aplicate cu respectarea intocmai a prescriptiei medicale (si pe o durata scurta de timp), preparatele moderne nu au acest efect secundar. Corticosteroizii moderni, au un efect local, adica se activeaza in piele si apoi rapid sint eliminati din sistem. Astfel numai o cantitate foarte mica de corticosteroizi ajunge in singe, iar pielea sanatoasa si corpul nu sint afectati.

Cat dureaza un tratament?

Atunci cand starea pacientului o permite, este ideal ca administrarea lor sa se faca pe o perioada mai scurta de timp, pentru ca cele mai nocive efecte apar cand sunt luate mai mult de o luna. De regula, aceste medicamente se administreaza pentru eliminarea pentru o perioada de timp a simptomelor, si nu pentru vindecarea propriu-zisa a bolii. Pentru a nu deveni necesara administrarea lor continua si a nu crea organismului o anumita dependenta, este extrem de benefica adoptarea unei terapii naturale, care sa vindece boala in profunzime.

Nu este permisa intreruperea abrupta a tratamentului cu tablete de cortizon, deoarece in timpul terapiei, organismul isi sisteaza productia proprie de cortizon. Renuntarea brusca la medicament poate provoca tulburari de circulatie si reactii de soc. Cortizonul trebuie retras intotdeauna treptat: doza se reduce continuu, in decurs de cateva saptamani, pana cand organismul devine din nou capabil sa-si produca singur cantitati suficiente de hormon.

Eliminarea efectelor nocive ale cortizonului

Evitarea efectelor nocive ale cortizonului si ale derivatilor sai se face, mai intai de toate, eliminand sau limitand administrarea substantelor de acest tip.

Dupa un tratament puternic sau indelungat cu preparate pe baza de cortizon, sunt indicate cure de detoxifiere si de reducere a efectelor adverse. In aceste sens, dieta si preparatele naturiste sunte cele mai indicate.

  • Antidoturi naturale la corticoizi sunt, in primul rand, dietele exclusiv vegetariene, cu multe legume si fructe crude. Apoi, rezultate foarte bune au efectuarea regulata a efortului fizic (chiar de mica intensitate) si administrarea unor diuretice si depurative naturale puternice: tinctura de ienupar, ceaiul de maghiran sau de anghinare, tinctura de fructe de soc.
  • Multa vitamina C (mai ales din fructe si legume) - este necesara pentru functionarea glandei corticosuprarenale.
  • Mult calciu, pentru a preveni osteoporoza si alimente bogate in acizi grasi Omega 3 si Omega 6 pentru reducerea colesterolului.
  • Miscarea in aer liber este importanta pentru pacientii tratati cu cortizon, caci ea intareste oasele, muschii si sistemul imunitar, micsorand riscul de osteoporoza si de lipsa a fortei musculare.

Alternative naturale

Nu se poate pune problema ca in medicina de urgenta, in boli foarte grave cum ar fi alergiile severe, reumatismul, socul anafilactic sau boala lui Addison, sa se intervina cu plante medicinale in locul medicatiei cu corticoizi.

Si cand e vorba de astmatici, multi bolnavi isi datoreaza chiar supravietuirea terapiei cu cortizon. Cand caile respiratorii sunt iritate, datorita unei reactii alergice, in absenta tratamentului se ajunge la o inflamare a mucoaselor, pacientul riscand sa se asfixieze.

Insa in cazurile mai usoare, cu acceptul medicului, se poate recurge la plante medicinale, care sunt surprinzator de eficiente. Iata o lista de remedii naturale a caror actiune similara cu cea a corticoizilor :

Pentru uz intern

Mugurii de coacaz negru – Ribes Negrum, sunt un produs homeopatic, cu  efecte exceptionale impotriva alergiei, chisturilor ovariene si mamare, fibroamelor. Este adjuvant in lupusul eritematos.

Lemnul-dulce - sub forma de pulbere de radacina contra reumatismului articular, anumitor forme de cancer, tumorilor benigne.

Schinduful - semintele macinate ale plantei se administreaza sub forma de pulbere,  in tratamentul psoriazisului, hemoroizilor inflamati, astmului alergic si bronsitei alergice.

Uz extern

Tataneasa si salvia - combinate in proportii egale se aplica extern, sub forma de cataplasma, de baie sau de unguent, avand un efect antiinflamator puternic. Se folosesc local pentru tratarea reumatismului, alergiilor cutanate, hemoroizilor inflamati, psoriazisului, tumorilor.

Crema Bio Vegicor - Este o crema bio, exclusiv de origine vegetala, un tratament intensiv pentru calmarea iritatiilor, cu actiune similara cortizonului. Reduce iritatiile si indeparteaza senzatia de disconfort. Este indicata persoanelor cu piele hiper reactiva, pentru tratarea eczemelor, dermatitei atopice, psoriazisului, a intepaturilor de insecte, a roselii, acneei, furunculozei etc.
De asemenea, poate fi folosita pentru tratarea iritatiilor de scutec la bebelusi, inca din primele zile de viata.
Are ca principii active: ulei de argan, de orez, ulei de jojoba, unt de shea, ceara de orz, aloe vera, vitamina E. Are o formula naturala fara parabeni, parafina, PEG, parfum, coloranti, alergeni, este  certificata BIO AIAB/ICEA si o puteti gasi numai pe www.prova.ro

Persoanele care au comandat-o au tratat cu succes sau au ameliorat semnificativ simptomele in cazuri de : dermatita atopica, dermatita de contact, psoriazis, lichen scleroatrofic etc.

Tot pentru dermatite si alte probleme ale pielii, mai ales in cazul copiilor/bebelusilor, va recomand:

Untul de shea nerafinat - este folosit pentru tratarea pielii uscate, a petelor rosii, decolarari ale pielii, cicatrice si riduri, eczeme, psoriazis, dermatite sau iritatii de scutec la bebelusi, pentru atenuarea vizibila a vergeturilor din timpul sarcinii etc. De asemenea, da rezultate bune in calmarea durerilor in cazul umflaturilor si artritei, relaxarea muschilor anchilozati si pentru protectia solara.

Gelul de aloe vera pur, pentru uz extern - ingrijeste pielea sensibila, iritata, arsa, are o actiune calmanta, hidratanta si ajuta la refacerea & regenerarea rapida a tesuturilor. Poate fi folosit atat pe fata cat si pe corp,  fara efecte adverse.

Stoc 0
(21)
0

Gel pur aloe vera 99% - Bioearth

Pret
49.00 Lei
Stoc 0
(25)
0

VEGICOR crema cortizon natural - Bioearth

Pret
69.00 Lei
Stoc 0
(2)
0

Unt organic de shea nerafinat Akoma Skincare - refill 50g

Pret
26.22 Lei
Stoc 0
(0)
0

Aloe stick tratament pentru iritatii, eczeme, dermatita, Aloebase...

Pret
69.00 Lei
-15%
(0)
0

ALERGONAT Cortizon natural, 60 capsule - HERBAGETICA

Pret
27.65 Lei
32.53 Lei
Stoc 0
(0)
0

Curcumin95 C3 Complex, 30 capsule - HERBAGETICA

Pret
49.10 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Sambucol® este încununarea multor ani de cercetare, iar eficacitatea sa a fost dovedită de numeroase studii clinice, pe parcursul a peste…
0
0
Fiind delicata, pielea din zona intima necesita ingrijire speciala. Din cauza factorilor precum transpiratia, epilarea si secretiile specifice, igiena…
4
1
+ 1 more
Publicat 2019-10-07 | 11:49:32 Când cauți cele mai hidratante creme care-ți pot oferi protecție de frig și vânt în perioada rece,…
0
0
    Doresti sa faci o schimbare in alimentatia ta optand pentru un stil de viata echilibrat? Nu stii daca semintele de in au beneficii si pentru…
Foloseste MAJUSCULE
florescu2021-04-10

buna ziua Am folosit 2 ani de zile Travocort crema pentru lichen scleroatrofic si suport acum urmatoarele efecte adverse:osteoporoza,probleme cu stomacul.V as ruga sa mi spuneti daca vegicor da aceste efecte adverse . Va mul;tumesc.